Midsommar 2018 i Västbjörka

Midsommarfirandet i Västbjörka 2018 blev onekligen inte som det var tänkt. Vädret bestämde över våra planer. Dagen före midsommarafton, när vi traditionsenligt firar i Västbjörka, regnade det ända från förmiddagen och hela dagen och kvällen. Vid 6-tiden började vi i planeringsgruppen att sätta fram bord och stolar i bystugan och koka kaffe, göra brödfat, förbereda för korvkokning m.m. Sedan satt vi och väntade och inte en kotte dök upp, varken för att klä majstången eller för att dricka kaffe. Till slut gick Per, Mari, Lars och några fler ut och gjorde i ordning stången i regnet och kylan.

Sedan, som genom ett trollslag, var hela bystugan full med folk och kön var lång för att få kaffe och hembakt!

Spelmännen, som inte kunde spela ute vid majstångsresningen, spelade desto mer inne i bystugan. De var 10 stycken – inte dåligt!

Ungdomarna var väldigt flitiga att sälja lotter.

Lars och Olle stod ute på verandan och sålde korv med bröd. Frös de inte? Olle hade varit hemma och hämtat mer kläder och Lars hade på sig den tjocka tröja han använder på midsommarafton och i Dalhalla!

När vi sedan lämnade bystugan vid halv 11-tiden efter ett mycket trevligt men annorlunda midsommarfirande, låg majstången kvar på marken. Det  regnade fortfarande!

PS.Beslöts att göra ett nytt försök att resa stången dagen därpå på själva midsommarafton, men se det gick inte heller för att då var det blåsten som satte käppar i hjulen!

Äntligen står stången i sitt fulla majestät på plats! Idag den 24 juni vid lunchtid restes den snabbt av många starka armar!

Text: Anne Höglin
Bilder: Anne Höglin och Åke Rohdin