Julmarknad 2018

Det var verkligen inget adventsväder – barmark och grått och ingen skymt av någon sol som skulle titta fram. Men utanför bystugan lyste marschallerna så välkomnande.
Inne i Bystugan bjöds besökarna på glögg med rikligt med mandel och russin, och pepparkakor, innan de gick runt och tittade och valde bland alla fina handgjorda alster som byns slöjdare hade förfärdigat.

Besökarna kom i lugn takt under de 4 timmar det var öppet och tittade runt – och fikade förstås!

Kerstin Mases (t.v.) är en riktig tusenkonstnär. Hon stickar, väver, syr kuddar, kassar, grytlappar m.m. Hon är också den drivande bakom julmarknaden.
 Många beundrade hennes handstickade mössor …
… och tvåändstickade och tovade vantar.

I mitten av salen fanns ett lotteri med vinster som skänkts av utställarna. Lotterna gick snabbt åt och med dem vinsterna!
Agneta Eriksson målar på allt trä hon kan komma på. Här är fina exempel på hennes alster.
Gun-Britt Hed tycker bl.a. om att göra ät- och drickbara saker. Vid hennes bord kunde man köpa både apelsin- och fikonmarmelad och lingon-glögg.  Hon hade också bundit fina julkransar av granris som snabbt tog slut.
Hos Lisbet Ericsson fanns mycket julpynt, men också lammkorv, tuttul, strumpor, gamla bamsetidningar m.m.

Lisbet sålde också julhyacinter i fina krukor.
Gunnar Mases åtog sig att sköta all disk, något vi förstås var mycket tacksamma för! Han hade också snickrat fina fågelholkar som fanns vid hustru Kerstins bord.

Det serverades naturligtvis kaffe med skinktuttul, och hembakt: saffransbullar,  kärleksmums och mjuk pepparkaka. Och inte minst kalvdans med vispad grädde och lingonsylt från byns duktiga bonde Berit Norberg.

Text: Anne Höglin
Foto: Anne Höglin och Åke Rohdin