Det var full fart i Västbjörka Bystuga där det var klabbfest nyligen! Drygt 70 personer åt gott och hade trevligt.
Men innan dess var det mycket förberedelser. Klabben ska bakas och kokas, fläsket stekas och såsen lagas. Och borden ska dukas!
Solveig Norberg och Gun-Britt Hed bakar klabbe. I bakgrunden Kerstin Mases.
Degen till klabben görs på kornmjöl och vatten. Totalt blev det 1.200 klabbar (!) som måttas ut som pepparkakor och sedan läggs i kokande vatten med lite olja och salt. När klabbarna är färdiga flyter de upp. Ruth Björk var också med och kokade klabbar.
Det var Kerstin, Gun-Britt och Solveig som hade lagat all maten. De började med att steka 5 kg fläsk var hemma. Men allteftersom anmälningarna ökade insåg Kerstin att det behövdes mera. Ytterligare 10 kg införskaffades som Kerstin stekte. Totalt 25 kg fläsk gick alltså åt!
Här kokar Kerstin messmörssås. Kerstin och Gun-Britt kokade sammanlagt 12 liter, hälften var.
Sedan var det köksdamernas herrar som skötte serveringen – Gunnar, Bengt och Kjell tillsammans med Per som dessutom hade ordnat med fyra lotterier och en tipsrad som låg på borden.
Tommy Gunnars, Rolf Björk och Vikês-Kalle förgyllde det hela med glad musik under kvällen.
Dagen därpå gick Kerstin runt till 4 personer i byn som inte kunde vara med och gav dem klabbe också!
Bilderna är tagna av Gunnar Mases och Bengt Norberg
Det var en mycket lyckad och trevlig klabbfest! Tack alla ni som jobbat med detta och fixat allt så fint!