Höstvandring längs Ickån 2016

Vi var ett gäng på 11 personer som drog ut på vandringsstråt ner mot Ickån.

vandringsgangetBävrarna hade varit framme på flera ställen och vi såg fällda träd med gnag runtomkring.

kerstin-framfor-baverbyggeKerstin framför en bäverhydda nere vid ån.

alvor-pa-ickanDet var skönt väder att vandra i och Ickån låg spegelblank. Här är älvor eller troll över vattnet, välj det ni tycker att de torra grenarna liknar mest!

vandrarnaVi vandrar vidare och kommer så småningom till ….

einar-schott-vid-raserade-dammen… platsen för gamla Gnisskvarn. Einar Skött står mot resterna av dammbygget. Bakom Bengt t.v. en kulle täckt av ris och gamla trädgrenar. Vi var alla väldigt nyfikna på hur det kunde se ut under, hur mycket man skulle hitta av den gamla kvarnen.

besok-hos-elisabethElisabeth Michanek (i svart tröja) var uppe på besök vid familjens hus nere vid ån. Hon visade oss bl.a. inristningar av namn och annat från 1800-talet i timmerstockarna till uthuset. På bilden visar hon sitt växthus som hon vunnit pris för i en tidningstävling!

bengt-visarEfter kaffepaus nere vid Nykvarn vandrade vi vidare åt andra hållet längs ån. Det blev ännu en pratstund vid den lilla sommarstugan eftersom det var folk på besök i den. Där hade en gammal smedja rivits och i den stod två stora ”pustar” eller blåsbälgar som de inte visste vad de skulle göra av. De tyckte det skulle vara synd att bara kasta dem. Bengt och Gunnar beslöt att ta upp dem till Västbjörka och förvara dem där.

vissnat-gras2Det fanns många fina färger i allt det grå!

Text och foto: Anne Höglin

PS.

När detta var klart kollade jag mailen och hittade Bengts fina och informativa text om vandringen som ni får ta del av här:

”Årets kulturpass på Västbjörka avslutades under lördagen (22/10) med en höstvandring längs Ickån. Vi var 11 deltagare på stövelpromenaden.

I ån rann ovanligt lite vatten och den stora dammen vid Nykvarn var långt ifrån fylld. Detta gjorde, att vi kunde vandra i områden, som vanligtvis är mycket sanka.

Vi tittade på gamla igenväxta inägor och tog del av deras historia. Vi letade oss fram via gamla vägar och stigar. Stora områden, där myrslåtter bedrivits, gick vi igenom. Gamla kulturbyggnader (lador och härbren) studerades. Rester efter kvarnar undersöktes. Vi besåg, en från 1800-talet, grävd flottningskanal. Längs ån fanns tidigare en lång rad med ”môrkusôr”, byggnader för torkning och framför allt lagring av torv. Av dessa finns idag knappt några rester kvar. I år har en smedja rivits och vi ska försöka bevara ett par ”pustar”, blåsbälgar, som fanns i den. En raserad damm och rester efter en kraftstation (Liderkvarnarna) besöktes. Själva stationsbyggnaden är fortfarande välbevarad. Under vår vandring träffade vi flera människor, som vi kunde ha ett värdefullt kulturkunskapsutbyte med.

Vår utflykt var planerad att ta tre timmar, men vi var ute i över fyra timmar. Vid återkomsten till vår bystuga, avlutade vi vår aktivitet ”Kulturpasset”. Tre vinster från Vuxenskolan utlottades bland tolv deltagare. Även två barnpriser, skänkta av Vuxenskolan, utdelades. Ett stort tack framförs till er (14 personer) som deltagit och fullföljt orienteringen! Två barnpriser utdelades till de två 12-åringar som varit med på Västbjörkas kulturpass.

De tre utlottade vuxenpriserna vanns av Anders Hillert Vikarbyn, Anne Höglin Västbjörka och Per Gudmundsson Västbjörka.”

Bengt på Västbjörka